Potvrdené! Na sviatok práce porastú príplatky za prácu

7. Marec 2018

Dlho očakávaná novela Zákonníku práce dostala od parlamentu zelenú a zamestnanci sa paradoxne na sviatok práce (1. mája) dočkajú zmeny. Parlament odklepol zvýšenie príplatkov za nočné, sviatky a víkendy.

Nočná práca

Zvýšenie príplatkov za nočnú prácu bude prebiehať v dvoch etapách. Pre nočnú prácu je treba rozlišovať dve skupiny, a to všeobecnú nočnú prácu a rizikovú nočnú prácu. Pri všeobecnej sa príplatok za nočnú zvýši na 30 % minimálnej mzdy za hodinu, ďalšia etapa prinesie zvýšenie na 40 %. Prvá etapa rizikovej nočnej práce predstavuje zvýšenie príplatku na 35 % minimálnej mzdy za hodinu, v druhej etape od 1. mája 2019 sa tento príplatok zvýši až na polovicu minimálnej mzdy za hodinu, čiže 50 %.

Výnimky Zamestnávatelia si budú môcť uplatniť výnimky v rámci derogačnej klauzuly. Čo to je? Je to dodatok v Zákonníku práce, ktorý pre zamestnávateľov znamená, že majú možnosť dohodnúť si podmienky zvýšenia príplatkov za nočnú pre svojich zamestnancov v rámci kolektívnej zmluvy. Podmienku však Zákonník práce udáva jasne – príplatok z nočnú prácu musí byť od 1. mája najmenej 25 % a od 1. mája 2019 najmenej 35 %. Vo firmách bez odborov alebo vo firmách s prevádzkou prevažne v noci môžu zamestnávatelia dohodnúť výnimky za nočnú prácu v rámci pracovnej zmluvy so zamestnancom. Bez výnimky zostávajú rizikové nočné práce, u ktorých príplatok presne stanovuje zákon.

Príplatok za víkend

Príplatok za prácu v sobotu sa od mája zvýši na 25 % minimálnej mzdy na hodinu a od 1. mája 2019 stúpne na dvojnásobok, na 50 %. Práca v nedeľu bude ešte výhodnejšia. Príplatok za nedeľu stúpne od mája na 50 % minimálnej mzdy za hodinu a od 1. mája 2019 až na 100 %.

Príplatok za sviatok

Príplatok za sviatok bude sa zvýši zo súčasných 50 % priemernej mzdy na 100 %.

Kto má nárok na zvýšené príplatky?

Dobrou správou je, že všetky príplatky sa dotknú zamestnancov v súkromnom sektore, ale aj v štátnej a verejnej službe. Sviatok práce môžu všetci zamestnanci “sláviť” s odklepnutými príplatkami…